Wednesday 29 April 2015

KUIH TRADISIONAL HULU LANGAT


BAHULU CLASSIQ



Kuih bahulu ialah kuih tradisional yang menjadi kepastian dalam hidangan sempena hari raya. Kaedah penyediaan yang rumit menjadikan ia bukan sembarang orang boleh menyediakannya.
Bahulu Classiq merupakan bahulu yang kekal dengan keunikan aslinya tetapi disediakan dengan cita rasa terkini yang kontemporari. Ianya menjadi kuih tradisi yang diminati generasi muda kerana diadun sesuai dengan citarasa mereka.

Bahulu pandan classiq™ mempunyai rasa yang enak serasi dengan selera anak anda kerana disulam rasa dengan beberas coklat di samping keharuman hijau pandan.
Bahulu cappucino classiq™ penuh rasa kelainan kerana aroma kopi dan rasa yang berbeza dan menjadi kepuasan peminatnya.

Bahulu asli classiq™ yang kekal dengan keasliannya, namun begitu ianya sebenarnya berbeza hingga menjadikannya hidangan yang sentiasa dicari oleh setiap keluarga.


KUIH BAKAR


Keunikan kuih bakar classiq™ adalah cita rasanya yang asli dengan keharuman asli daun pandan tanpa pengawet. Diadun dengan santan kelapa terpilih menjadikan rasanya yang penuh kelainan.
Disediakan dengan penuh teliti dalam suasana penyediaan makanan yang suci dan bersih, mengikut kaedah yang diiktiraf dan selari dengan piawai GMP ( good manufacturing process ) menjadikan kualiti dan rasa yang memberi nilai kepada pembelian anda.


Kuih Bakar juga dikenali sebagai Bahulu Kemboja atau kuih bombay. Sesuai untuk dihidangkan kepada tamu atau juadah jamuan dalam pelbagai majlis atau acara.


KUIH JONGKONG




Kuih Jongkong adalah kuih yang cukup popular di Hulu Langat. Kuih tradisional yang tidak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas....

Kebiasaannya ianya di bungkus di dalam daun pisang. Cara membungkusnya pula lebih kurang sama dengan cara membungkus tapai.


Kalau di Pontian, selalunya dan kebiasaannya mereka menjual kuih jongkong ini sebagai pemanis mulut di waktu pagi atau juga sebagai hidangan untuk minum petang. Kebiasaannya juga kuih ini berwarna putih dan terdapat gula Melaka yang mencair di tengahnya. Rasanya memang cukup manis dan enak dimakan.

No comments:

Post a Comment